Hamarosan indul a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál!

Hamarosan indul a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál!

Májusban indul az Eurovíziós Dalfesztivál végső megmérettetése. Hányan indulnak, kik a lemaradók, és kik fogják közvetíteni az eseményeket nálunk?

Idén is megrendezésre kerül az Eurovíziós Dalfesztivál, amelyen 41 előadó fog versenyezni a legjobb dalnak kijáró címért.

A korábbi hagyományoknak megfelelően, az előző évi győztes országa rendezheti meg a versenyt, és mivel 2018-ban az izraeli Netta nyerte meg a dalversenyt Toy c. számával, ezért a verseny 2019-es házigazdája Izrael lesz, egészen pontosan Tel-Aviv.

A 2018-as dalverseny győztese:

Előadó, és a dal címe: Netta – Toy

Egyszer már jól szerepelt Pápai Joci

Ahogyan korábban hírt adtunk róla, a magyar színeket ismételten Pápai Joci képviseli majd, aki immáron másodszor vesz részt az Eurovíziós Dalversenyen.

A 2017-es versenyen Joci a 2. helyen jutott tovább az elődöntőből. Végül, a döntőjében 200 pontot szerezve az előkelő 8. helyen végzett. Ez minden idők harmadik legjobb magyar eurovíziós eredményének számít: nála jobban csak Friderika (4. hely – 1994),  és Kállay-Saunders András (5. hely – 2014) végzett jobban. Ezek alapján joggal bizakodhatunk, egy jó helyezésben.

A dalfesztivál szabályai változatlanok

Az elődöntő első felvonása 2019. május 14-én kerül megrendezésre, amelyen tizenhét ország előadói képviseltetik magukat. A verseny előtt, május 13-án, tehát a televíziós közvetítés előtt egy nappal tartják a dalverseny főpróbáját, ahol mindenki elpróbálhatja versenydalát az élő műsor helyszínén.

A lebonyolítás a megszokott mederben zajlik: az egyes országok lakói telefonon keresztül szavazhatnak a kedvenc dalukra, de kikötés, hogy a saját országbeli indulóra nem adható le voks. A szavazatokat összesítik, és a zsűri szavazataival együtt alakul ki, hogy melyik az a 10 ország, amely végül a döntőbe kerül.

A szabályok szerint három ország eleve a döntőben csatlakozik a mezőnyhöz: a házigazda Izrael, valamint Franciaország és Spanyolország nem vesz részt az elődöntőkben.

Néhány érdekesség a dalversenyről:

Az Eurovíziós Dalfesztivál mottója

A dalfesztivál hivatalos mottója Dare to Dream lett, mely magyarul azt jelenti, hogy Merj álmodni!

A nagy visszalépők

Bulgária visszalépett a versenytől, míg Ukrajna a hazai előválogató verseny körül kialakult botrányok miatt döntött úgy, hogy nem vesz részt a küzdelmekben.

A magyar kommentátorok

A magyar kommentátorok Dallos Bogi és Fehérvári Gábor Alfréd lesznek. Érdekesség, hogy Bogi a 2014-es A Dal válogatón indult, és We All c. dalával a második helyen zárt, és így éppen lemaradt a nemzetközi versenyről. Míg Freddie 2016-an megnyerte a magyar előválogatót, és Pioneer c. számával végül a 19. helyen zárt az Eurovíziós versenyen.

Logó: https://eurovision.tv/