Sztálin fia a szarért halt meg

2010. április 12. - 22:59

Most pedig következzen egy kis történelmi visszatekintés, Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége című művéből. Az alábbi részletet változtatás nélkül közöljük. Úgy hiszem, különösebb kommentárra sincs szükség, csupán egy tragikomikus megjegyzést fűznék a szerző soraihoz: így tényleg nagyon szar meghalni.

Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége, részlet

1 “Csak 1980-ban olvashattuk a Sunday Times-ban, hogyan halt meg Sztálin fia, Jakov. Mint fogoly, a második világháború alatt angol tisztekkel volt összezárva egy német táborban. Közös illemhelyük volt. Sztálin fia mindig piszkosan hagyta a vécét.

Az angoloknak nem tetszett, hogy a szartól maszatos vécét nézzék, mégha ez a szar az akkori világ leghatalmasabb emberének fiától származott is. Figyelmeztették Jakovot. Jakov megsértődött. Az angolok újra és újra figyelmeztették őt, kényszerítették, hogy pucolja meg a vécét. Jakov felháborodott, veszekedett és dulakodott velük.

Végül kihallgatást követelet a tábor parancsnokától. Csakhogy a felfuvalkozdott német visszautasította, hogy szarról diskuráljon. Sztálin fia nem tudta elviselni a megaláztatást. Iszonyú orosz átkokat szórva nekifutott a tábort körülfogó, árammal töltött drótkerítésnek. Rázuhant. Teste, mely már sohasem szennyezi az angolok vécéjét, ott maradt lógva a dróton.

2 Sztálin fiának nem volt könnyű sorsa. Apja olyan asszonnyal nemzette, akit később minden jel szerint agyonlőtt. Az ifjú Sztálin tehát egyként volt Isten fia (mert apját istenként tisztelték), és Isten eltaszítottja. Az emberek kétszeresen is féltek tőle: árthatott nekik hatalmával (hiszen Sztálin fia volt), de rokonszenvével is (apja az eltaszított fiú helyett esetleg a barátain tölthette ki mérgét).

Eltaszítottság és kivételezettség, szerencse és szerencsétlenség; senki sem érezhette Jakovnál húsbavágóbban, hogy ezek az ellentétek mennyire felcserélhetők, hogy az emberi lét két pólusát csak egyetlen lépés választja el egymástól.
Jakov aztán nyomban a háború elején német fogságba esett, és fogolytársai, annak a nemzetnek a fiai, melynek érthetetlen zárkózottsága Jakovban világéletében ösztönös viszolygást keltett, azzal vádolták őt, hogy tisztátalan.

Őfölötte, aki az elképzelhető legsúlyosabb drámát cipelte a vállán (egyként volt isten fia és bukott angyal), most nem fennkölt (istent és angyalokat érintő) dolgok miatt ítélkeznek, hanem a szar miatt? Hát ilyen szédületesen közel van egymáshoz a legnagyobb és a legalantasabb dráma?

Szédületesen közel? Okozhat-e a közelség szédülést?

Okozhat. Ha az északi és a déli sark karnyújtásnyira megközelíti egymást, a földgömb eltűnik, és az ember szédítő űrben találja magát, mely zuhanásra csábítja.

Amikor az eltaszítottság és a kivételezettség egy és ugyanaz, amikor nincs különbség fennkölt és alantas között, amikor Isten fia fölött szar miatt ítélkezhetnek, akkor az emberi lét elveszíti dimenzióit, és elviselhetetlenül könnyűvé válik. Akkor Sztálin fia nekirohan az árammal töltött drótkerítésnek, hogy mint a mérleg serpenyőjére, rádobja a testét; a serpenyőre, mely a dimenzióit vesztett világ végtelen könnyűségétől megemelkedve szomorúan mered a magasba.
Sztálin fia a szarért adta oda életét.

A szarért elszenvedett halál azonban nem értelmetlen halál. A németek, akik azért áldozták föl életüket, hogy kiterjesszék birodalmukat keletre, az oroszok, akik azért haltak meg, hogy hazájuk hatalma tovább terjedjen nyugatra, nos igen, ők, ostobaságért áldozták életüket, és haláluk híján van az értelemnek és az általános érvénynek. Ezzel szemben Sztálin fiának halála a háború általános esztelensége közepette az egyetlen metafizikai halál volt.”

Lófej - jópfa lómaszk

Lájkold az oldalt!

Sztálin fia a szarért halt meg

Lájk és továbbküldés

Ha tetszett ez a cucc, akkor juttasd el másoknak is!

Hozzászólás:

Lófej - jópfa lómaszk

Legfrissebb hozzászólások

  • Csillacska: Nem semmi xD
  • Csillacska: milyen szemetek tudnak lenni a fiuk :’( :P
  • Házi Dóra: görög eredetű szó jelentése feliratok
  • Házi Dóra: én is tudok bombázni de amúgy csak füzetbe rajzolgatok! Xd
  • Panki Antal: A vicces ajándékok mindig megnevettetik az embereket, de lehet...
  • Valaki: Kardoskútivagyok. igen gyújtogatott a Zolika. A faluban sok az állat...
  • szállj madárka gyorsabban a szélnél: mit csinált ez a csávó egyébként hogy...
  • greti: Nekem tetszik, mondjuk vicces h egy kanallal utogeti a pasit de azert...
  • trencsényi rózsa: haha!!!!!!!!!!!!!ez tök jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjóó...
  • trencsényi rózsa: Úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúhhhh hhh. Ez a fickó nagyon...

Értesítés

Amennyiben szeretnél értesülni az újdonságokról, mint például új funkciók bevezetése, nagyobb volumenű átalakítások, akkor iratkozz fel értesítőnkre.

Ne aggódj, nem spammolunk, nem adjuk oda az e-mail címedet senkinek, és az értesítőket sem fogjuk naponta dobálni. Sőt, bármikor leiratkozhatsz az értesítőről.

Leiratkozás

18+ agrár alphaville aranyos autó balhé banzáj beszólás big in japan bikicsunáj biztonsági szervezet botrány brazil brutális buli bunyó buta béke békéscsaba béna chat csendőrség csőd dagadt dalszöveg disznó dél-afrika evés facebook fegyver feldolgozás film fing fiú foci forma1 fos fraktál fárasztó fénykép fénymásoló gagyi generátor gino graffiti gyalázat gyerek gyerekek gyilkos gyilkosság gáz gépfegyver gól halál harc hasznos havas henrik hiszti hoki horgász horror háború híradó hülye hülyeség idegbeteg idegesítő idióta internet ismerkedés ismerkedős szöveg ivás iwiw jeje jens lehmann játék kaja kalória kanál kapus kardoskút karácsony kegyetlen kocka kockaéder konzumidióta kutya kép képek kórház köcsög közbiztonság közlemény lego lyrics lány lóhere macska majális matek megalázó meglepetés megmagyarázhatatlan mentő metál mikró mp3 myvip máv mónika show naptár navigátor nyanya nyilatkozat nyugdíjas nyálas obama oltás omlós omlósz orbitális orosz palik paraszt paródia pi picsa ping-pong pizza pofon politika péntek rajzolás rally rapper recept reklám rendőrség retro rinyálás riporter rtl klub részecskegyorsító részeg segg segítség speak sport sportriporter svéd szappanopera szar szarás szegény szerencse szeretet sztrájk sztálin szánalmas szórakozás szöveg születésnap sírás sósav takarmány tanulás telefon titanic tréfa tv twitter tánc tévé történelem tűz utca vb verekedés vicces videó villám géza vizsga vuvuzela vér wc woody allen zene zsír zsíros álhír állat átverés égés égő érdekes értelmetlen észosztás étel öreg úszónő
Küldj be tartalmat! ›